سفارش تبلیغ
صبا ویژن
احترام دانشمند عمل کننده به علمش، مانند حرمت شهیدان و راستان است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]   بازدید امروز: 2  بازدید دیروز: 0   کل بازدیدها: 37117
 
آثار مهرورزى به اهل بیت قدس سرهما - هویت دینی و ملی و نقش آن در محبت و مهرورزی
 
|  RSS  |
| خانه |
| شناسنامه |
| پست الکترونیک |
| مدیریت وبلاگ من |

|| پیوندهای روانه || یاهو [83]
گوگل [73]
روزنامه ی همشهری [117]
روزنامه کارگزاران [66]
روزنامه ی اطلاعات [70]
خبرگزاری دانشجویان ایران [51]
خبرگزاری کار ایران [86]
امروز [134]
سید محمد خاتمی [99]
رییس جمهور(دکتر محمود احمدی نژاد) [173]
[آرشیو(10)]


|| فهرست موضوعی یادداشت ها || آثار مهر ومحبت راستین[4] . آثار مهرورزی به اهل بیت قدس سرهما . آثار و عکس العمل اعمال . احترام ومهرورزی در رفتار پیامبر اعظم(ص) . ایثار جلوه ی بارز مهرورزی . بی مهری با دوزخیان و مهرورزی با بهشتیان . بی مهری مایه ی سلب رحمت . پیامبر اعظم(ص)کانون مهر و محبت . تبدیل مهرورزی به رضوان الهی . ثمره ی مهرورزی در قیامت . جشن مهرگان(جشن مهر ومهرورزی) . جلوه های مهر ومحبت . حرکت بر پایه ی معرفت . زمینه های ظهور محبت و عشق . سد راه محبت و مهرورزی . غایت مهرورزی . فراگیری مهرورزی از پدیده های جهانی . قلب ایرانیان مسلمان،مهد مهرورزی . قیامت کانون بی پایان مهر ومحبت . کانون های مهرورزی . محبت در اسلام . مراسم جشن مهرگان(جشن مهرورزی) . معشوق مثبت . مهر ومحبت به اهل بیت و خدا قدس سرهما . مهر ومحبت متقابل . مهرورزی ابراهیم خلیل الله(ع) . مهرورزی اهل بیت قدس سرهما . مهرورزی به جانوران . مهرورزی در آیین امام زمان(ع . مهرورزی فرمان سعادت بخش اسلام . مهرورزی مایه ی جلب رحمت . مهرورزی مسیح(ع) به گناهکار . مهرورزی موسی(ع) . مهرورزی همراه با قربانی در آیین ابراهیم خلیل الله(ص) . مهرورزی و محبت در نگاه روح شناسان غربی . مهرورزی وطلب غفران . میترائیسم نماد مهرورزی و دوستی . نشانه های اولیا . یوسف (ع) و مهرورزی . آثار رحمت خدا .
|| مطالب بایگانی شده || زمستان 1385

|| اشتراک در خبرنامه ||   || درباره من || آثار مهرورزى به اهل بیت قدس سرهما - هویت دینی و ملی و نقش آن در محبت و مهرورزی
|| لوگوی وبلاگ من || آثار مهرورزى به اهل بیت قدس سرهما - هویت دینی و ملی و نقش آن در محبت و مهرورزی

|| اوقات شرعی ||

آثار مهرورزى به اهل بیت قدس سرهما
نویسنده: فرخنده نادمی(پنج شنبه 85/12/17 ساعت 6:37 عصر)

آثار مهرورزى به اهل بیت قدس سرهما

آثار عشق و مهرورزى به اهل بیت قدس سرهما چه در دنیا و چه در آخرت به اندازه‏اى است که در این نوشتار نمى‏گنجد ، براى نمونه به روایتى بسیار مهم در « تفسیر الکشاف الزمخشرى » که از تفاسیر مهم اهل سنت است و در سه روایت از کتب شیعه اکتفا مى‏کنیم .

« عن النّبى أنَّهُ قالَ : مَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحَمَّدٍ ماتَ شَهِیْدَاً ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحَمَّدٍ ماتَ مَغْفُوراً لَهُ ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحمَّدٍ مات تائِباً ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحمَّدٍ ماتَ مُؤمِنَاً مُسْتَکْمِلَ الإیمانِ ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحَمَّدٍ بَشَّرَهُ مَلَکُ المَوتِ بِالْجَنَّةِ ثُمَّ مُنکَرٌ وَنَکِیرٌ ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحمَّدٍ یُزَفُّ الى الجنَّةِ کَما تُزَفُّ الْعَرُوسَ إلى بَیْتِ زَوْجِها ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحَمَّدٍ فُتِحَ لَهُ فِى قَبْرِهِ بابانِ إلى الْجَنَّةِ ألا وَمَنْ ماتَ عَلى حُبِّ آلَ مُحَمَّدٍ جَعَلَ اللّه‏ُ قَبْرَهُ مَزارَ ملائِکَةِ الرَّحْمَةِ ألا وماتَ عَلى حُبِّ آلَ محمَّدٍ ماتَ على السُّنَةِ وَالجَمَاعَةِ . . » 1.

از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله روایت شده است که فرمود :

هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد شهید مرده است ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد آمرزیده مرده است ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد در حال توبه مرده است ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد مؤمنى مرده است که ایمانش را کامل کرده ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد ملک الموت و سپس نکیر و منکر او را به بهشت مژده مى‏دهند ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد چون عروسى که به خانه داماد برده مى‏شود ، به بهشت مى‏برند ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد ، در قبرش دو در به سوى بهشت باز مى‏شود ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد ، خدا قبرش را زیارتگاه فرشتگان رحمت قرار مى‏دهد ، آگاه باشید ! هر کس بر محبّت آل محمد بمیرد ، بر روش پیامبر و گروه مؤمنان مى‏میرد . . .

اعمش2 مى‏گوید : براى حج خانه خدا از دیارم به سوى مکه بیرون رفتم ، هنگامى که مسافتى طولانى پیمودم زن کورى را در کنار جاده دیدم که مى‏گفت : به حق محمد و آلش دیده را به من برگردان ، از گفتارش به شگفت آمده ، به او گفتم : چه حقى محمد و آلش بر خدا دارند ؟ ! در حالى که خدا بر آنان حق دارد نه آنان بر خدا ، به من گفت : اى احمق ! خاموش باش ، به خدا سوگند او از انسان خشنود نمى‏شود مگر انسان به حق آنان قسم یاد کند ، اگر آنان را بر خدا حقى نبود به آن قسم یاد نمى‏کرد ، گفتم : خدا در کجا سوگند یاد کرده است ؟ گفت در سوره حجر آیه هفتاد و دو :

لَعَمْرُکَ إِنَّهُمْ لَفِى سَکْرَتِهِمْ یَعْمَهُونَ 3.

[ اى پیامبر ! ] به جان تو سوگند ، آنان در مستى خود فرو رفته و سرگردان بودند .

من نسبت به دلیلى که برایم آورد قانع نشدم ، هنگامى که از حج برگشتم در همان محل او را بینا دیدم که مى‏گفت :

أَیُّها النَّاسُ أحِبُّوا عَلِیّاً فَحُبُّهُ یُنْجِیْکُمْ مِنَ النّارِ . اى مردم ! على را دوست بدارید و به او عشق بورزید که محبّت او شما را از آتش رهایى مى‏بخشد .

به او سلام کرده ، از شأن و وضع او پرسیدم ، به من گفت : محمد و على نزدش آمدند و محمد صلی الله علیه و آله با دست مبارکش بر دیده او کشید و او بینا شد و به او گفت : در همین جا بنشین تا مردم از حج برگردند و آنان را آگاه کن که محبّت على از آتش نجاتشان مى‏دهد4 .

بُرَیْد عِجْلِى مى‏گوید : نزد حضرت امام باقر علیه السلام بودم که مسافرى از خراسان در حالى که پیاده طى طریق کرده بود ، به محضر آن بزرگوار آمد و دو پایش را که قسمت قسمت شکافته بود نشان داد و گفت :

به خدا سوگند ! مرا چیزى جز محبّت شما اهل بیت از جایى که آمده‏ام نزد شما نیاورد ، حضرت امام باقر علیه السلام فرمود : « وَاللّه‏ِ لَوْ أَحَبَّنا حَجَرٌ حَشَرَهُ اللّه‏ُ مَعَنَا وَهَلِ الدّینُ إلاّ الحُبُّ » 5 .

به خدا سوگند اگر سنگى ما را دوست داشته باشد خدا او را با ما محشور مى‏کند و آیا دین جز عشق و محبّت است ؟

به این نکته بسیار مهم باید توجه داشت که براى نجات نباید فقط به محبّت تنها اکتفا کرد ، لازم است زلف محبّت را به زلف عمل صالح و اجراى احکام حق و فرهنگ اهل بیت قدس سرهما گره زد تا باب نجات به روى انسان بازگردد ، این حقیقتى است که از روایات هم استفاده مى‏شود ، از حضرت امام رضا علیه السلام در این زمینه روایت شده است :

« لا تَدَعُوا الْعَمَلَ الصّالِحَ وَالإجْتِهادَ فى الْعِبادَةِ إِتِّکالاً عَلى حُبِّ آل مُحَمَّدٍ لا تَدَعُوا حُبَّ آلَ مُحَمَّدٍ والتَّسْلِیمَ لأمْرِهِمْ إِتِّکالاً عَلى الْعِبادَةِ فَإِنَّهُ لا یُقْبَلُ أَحَدُهُما دُوْنَ الآخَرِ » 6 .

کار شایسته و کوشش در عبادت را با تکیه بر محبّت آل محمد رها نکنید و محبّت آل محمد و تسلیم نسبت به امر آنان را با تکیه بر عبادت وامگذارید زیرا یکى از آن دو بدون دیگرى پذیرفته نخواهد شد .

مودت به اهل بیت قدس سرهما اجر رسالت

مودت به گونه‏اى که در کتاب‏هاى علمى و تفسیرى آمده ، به معناى محبّت همراه با اطاعت و پیروى است .

مودت از چه ارزش بالایى برخوردار است که حضرت حق بر اساس آیات قرآن مجید مودت اهل بیت قدس سرهما را پاداش عظیم‏ترین کار یعنى رسالت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله قرار داده است که نتیجه و آثار آن مودت هم به اهل مودت برمى‏گردد ،

. . . قُل لاَ أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِى الْقُرْبَى . . .7 .

. . . بگو : از شما [ در برابر ابلاغ رسالتم ] هیچ پاداشى جز مودّت نزدیکان [ یعنى اهل بیتم ]را نمى‏خواهم . . .

آثار محبّت به حضرت امیرالمؤمنین

از کتاب‏هاى بسیار پر ارزش ، کتاب « ینابیع المودة » نوشته عالم بزرگ اهل سنت شیخ سلیمان بلخى حنفى است .

در این کتاب روایتى است به نقل حضرت امام رضا علیه السلام از پدرانش از على علیه السلام از رسول خدا صلی الله علیه و آله که آن حضرت فرمود :

« یا عَلىُّ طُوْبى لِمَنْ أَحَبَّکَ وَصَدَّقَکَ والوَیْلُ لِمَنْ أَبْغَضَکَ وَکَذَّبَکَ ، مُحِبُّوکَ مَعْرُوفُونَ بَیْنَ أَهْلِ السَّماواتِ وَهُمْ أهْلُ الدِّیْنِ وَالْوَرَعِ والْسَّمْتِ الحَسَنِ وَالْتَواضُعِ ، خاشِعَةٌ أَبْصارُهُمْ وَجِلَةٌ قُلوبُهُمْ وَقَدْ عَرِفُوا حَقَّ وِلایَتِکَ وَألْسِنَتُهُمْ ناطِقَةٌ بِفَضْلِکَ وَأعْیُنُهُمْ ساکِبَةٌ دُمُوعُها تَحَنُّناً عَلَیْکَ وَعَلى الاْءئِمَةِ مِنْ وُلْدِکَ عامِلُونَ بِما أمَرَهُمْ اللّه‏َ فِى کِتابِهِ وَبِما أَمَرْتُهُمْ أَنا وَبما تَأمُرُهُمْ أَنْتَ وَبِما یَأَمُرُهُمْ أُوْلُوالاْءمرِ مِنْ وُلْدِکَ بِالْقُرآنِ وَسُنَّتِى وَهُمْ مُتَواصِلُونَ مُتَحابُّونَ وأنَّ الْمَلائِکَةَ لَتُصَلِّىَ عَلَیْهِمْ وَتُؤمِّنَ عَلى دُعائِهِمْ وَتَسْتَغْفِرَ لِلْمُذْنِبِ مِنْهُمْ » 8 .

یا على ! خوشا به حال کسى که تو را دوست دارد و امامتت را تصدیق مى‏کند و واى بر کسى که تو را دشمن دارد و امامتت را انکار مى‏نماید .

عاشقان تو میان اهل آسمان‏ها معروف و شناخته شده‏اند ، آنان اهل دین هستند ، پارسا و پاک‏دامنند ، خوبى از چهره آنان نمایان است ، فروتن و خاکسارند ، دیدگانشان فرو افتاده و دل‏هایشان مالامال ترس از عظمت خدا و عقاب اوست ، بى‏تردید حق ولایت و امامتت را مى‏شناسند و زبانشان به فضل تو گویاست ، دیدگانشان از راه مهر و محبّت بر تو و امامان از فرزندانت گریان است ، به آنچه خدا در کتابش آنان را فرمان داده و به آنچه من با آنان فرمان داده‏ام و آنچه تو به آنان فرمان داده‏اى و به آنچه اولواالامر از امامان بر پایه قرآن و سنت به آنان فرمان داده‏اند عمل مى‏کنند ، آنان اهل رابطه با یکدیگرند و به یکدیگر محبّت مى‏ورزند ، ملائکه بر آنان درود مى‏فرستند و بر دعایشان آمین مى‏گویند و براى گناه‏کارشان درخواست آمرزش مى‏نمایند .

درس بى‏مثال از مهرورزى

آخرین لحاظات عمر حضرت امام حسین علیه السلام ، همراه با تشنگى و گرسنگى و هفتاد و یک داغ سنگین و شنیدن صداى ناله زنان و دختران حرم و زخم فراوان بر پیکر مبارکش بود .

اهل فن مى‏گویند : انسان داغدار و گرسنه و تشنه تعادلى در جهت روحیه و اعصاب ندارد ، در حالى که آن حضرت در آن لحظات بسیار سخت از گرسنگى شدید و تشنگى فراوان و داغ‏هاى کمرشکن رنج مى‏کشید اما از نظر روحیه و اعصاب در کمال تعادل و آرامش روحى قرار داشت ، دلیلش مهرورزى ویژه او به دشمن بود .

آن حضرت روى اسب بر نیزه خویش که نوک آن را بر زمین فرو کرده بود تکیه داشت تا لحظه‏اى بیاساید ، عمر سعد روى به لشکر کرد و گفت : کدام یک از شما حاضر است به او حمله کند و وى را از پاى درآورده ، به قتل برساند ؟ فرد شجاعى از میان لشکر با اذن فرمانده تیره‏روزگار خود به حضرت حمله کرد ، حضرت براى دفع حمله او با شمشیر بران به او حمله آورد ، شدت حمله حضرت یک پاى دشمن را قطع کرد ، دشمن از روى زین به زمین افتاد و ضجه و ناله زد ، حضرت امام حسین علیه السلام از اسب پیاده شده و بالاى سر او آمد و با لحنى آمیخته به محبّت و مهر فرمود : مى‏خواهى تو را به بستن زخمت و دارو نهادن روى آن به خیمه‏هایم ببرم یا اگر مطلب دیگرى دارى بگو تا برایت انجام دهم ؟ ! !

دشمن زخمى عرضه داشت : افرادى از قبیله من در لشکر کوفه هستند آنان را صدا بزنید تا بیایند و مرا از این معرکه بیرون ببرند ، امام نزدیک دشمن آمد و افراد قبیله او را از زخمى شدن وى خبر داد و از آنان خواست در حالى که از حمله آن حضرت در امان‏اند بیایند و ا و را از معرکه نجات دهند ! !9 .

عنایت حضرت امام رضا علیه السلام به زائرش

پیرى پینه دوز از شهرى بسیار دور دست به شدت آرزو داشت به زیارت حضرت امام رضا علیه السلام موفق شود ولى از نظر اقتصادى به خاطر فاصله زیادى که شهرش با مشهد داشت امکان زیارت براى او نبود .

قافله‏اى در آن شهر آماده حرکت به سوى مشهد شد ، پیر مرد که دیگر تاب و طاقت تحمل فراق را نداشت ، نزد خود براى رفتن به زیارت سه نقشه کشید :

اول : دوختن کفش‏هاى پاره اهل کاروان و گرفتن مزد براى تأمین هزینه رفتن به زیارت ، دوم : دوختن کفش‏هاى پاره اهل قافله و گرفتن مزد براى تأمین هزینه برگشتن از زیارت ، سوم : استفاده کردن از غذاى مضیف حضرت امام رضا علیه السلام تا هنگامى که براى زیارت در شهر مشهد اقامت دارد .

پیاده همراه قافله حرکت کرد ، در مسیر راه دچار شکاف پا و زخم قدم شد ، هنگامى که به مشهد رسید با همان وضع و حال ابتداى مغرب به حرم رفت و با اشک و زارى زیارت کرد و تا دیر وقت در حرم حضرت امام رضا علیه السلام نشست تا کنار ضریح خوابش برد و طبیعتاً در حال خواب پایش دراز شد ، خادمان به تدریج شمع‏هاى حرم را خاموش و تعداد اندکى از زائران را که مانده بودند ، بیرون کردند .

خادمى تندخو و عصبانى در حال گشتن میان حرم بالاى سر پیر مرد رسید ، فریادى بر او زد که از خواب بیدار شود برخیز ! ولى پیر مرد از شدت خستگى بیدار نشد ، دوباره فریاد زد ولى خسته به خواب رفته ازخواب برنخاست ، لگدى محکم به پهلوى پیرمرد زد که پیر پینه دوز از شدت درد از خواب پرید ، او را هم از حرم بیرون کرد ، پیر مرد پس از بیرون آمدن از حرم با زحمت اطاقى کهنه و خراب در مسافرخانه‏اى قدیمى پیدا کرد و هنگام خوابیدن رو به حرم کرد و گفت : در دیار و شهرم به من گفتند تو داراى مضیف‏خانه هستى که از زائرانت پذیرایى مى‏کنند ، مضیف‏خانه‏ات کجاست ؟ مى‏گفتند : امام رئوفى ولى رأفت تو کجاست و چه شد ؟ من که در حرم مطهرت در برابرت چنان لگد به پهلویم زدند که پهلویم درد گرفت ! !

خادم حرم نیمه شب حضرت امام رضا علیه السلام را در خواب دید ، به حضرت عرض سلام کرد ، حضرت جواب سردى دادند ، به حضرت عرضه داشت پسر پیامبر ! پنجاه سال است در لباس خادمى شما به سر مى‏برم چرابا بى‏رغبتى پاسخ سلامم را دادى ؟

حضرت فرمود : ولى در این پنجاه سال لگد به پهلوى من نزده بودى ، دیشب به پهلویم لگد زدى و تا کنون پهلویم درد مى‏کند ، آرى ؛ لگد به پهلوى زائرم زدى دردش را من مى‏کشم ! !

خادم بیدار شد و تا صبح نخوابید ، مسافرخانه به مسافرخانه گشت تا پیر پینه‏دوز را پیدا کرد و به خانه خود برد و تا روزى که پیر مرد در مشهد بود از او پذیرایى جانانه کرد و رضایت کامل او را به خاطر برطرف کردن رنجش حضرت امام رضا علیه السلام جلب کرد .

شیعه باارزش‏تر از حواریون است

حضرت امام صادق علیه السلام شیعیان حقیقى اهل بیت قدس سرهما را به خاطرمودت و عشق و محبتشان به اهل بیت قدس سرهما و معرفت و آگاهى والایشان ، از حواریون حضرت مسیح علیه السلام نسبت به حق ، مطیع‏تر به شمار آورده است :

« إنَّ حَوارِىَّ عِیسى کَانُوا شِیعَتَهُ وَإنَّ شِیعَتَنَا حَوَاریُّونَا وَمَا کَانَ حَوارِىُّ عِیسى بِأطْوَعَ لَهُ مِنْ حَوَارِیِّنَا لَنَا وَإنَّمَا قَالَ عِیسى لِلحَوَاریِّینَ : مَنْ أنْصَارِى إلَى اللّه‏ِ قَالَ الحَوَرِیُّونَ : نَحْنُ أنْصَارُ اللّه‏ِ فَلاَ وَاللّه‏ِ مَا نَصَرُوُهُ مِنَ الیَهُودِ وَلاَ قَاتَلُوهُمْ دُونَهُ وَشِیعَتُنَا وَاللّه‏ِ لَمْ یَزَلُوا مُنْذُ قَبَضَ اللّه‏ُ عَزَّ ذِکرُهُ رَسُولَهُ صَلَّى اللّه‏ُ عَلَیْهِ وَآلِهِ یَنْصُرُونَا وَیُقَاتِلُونَ دُونَنَا وَیُحْرَقُونَ وَیُعَذَّبُونَ وَیُشَرَّدُونَ فِى البُلْدَانِ جَزَاهُمُ اللّه‏ُ عَنَّا خَیراً » 10 .

حوارى عیسى شیعه او بودند و شیعیان ما حواریون ما هستند و حوارى عیسى نسبت به او مطیع‏تر از حواریون ما نسبت به ما نبودند و جز این نیست که عیسى به حواریون گفت : چه کسانى یاران من براى خدا هستند ؟ حواریون گفتند : ما یاران خداییم ، پس به خدا سوگند از میان یهود او را یارى نکردند و پیش رویش با دشمن نجنگیدند و شیعیان ما به خدا سوگند از زمانى که خدا پیامبرش را قبض روح کرد پیوسته ما را یارى کردند و پیش روى ما جنگیدند و به آتش کشیده شدند .

 

پی نوشت ها:

1- تفسیر الکشاف : 4/225 ، حدیث 992 ( ذیل آیه 23 سوره شورى ؛ جامع الأخبار : 165 ، فصل 31 ؛ بحار الأنوار : 23/233 ، باب 13 ؛ سفینة البحار : 2/19 . 2 ـ سلیمان بن اعمش کوفى از محدثان و قاریان بزرگ است ، عامه و خاصه نقل کرده‏اند که وى بیش از ده هزار روایت در فضائل امیر مؤمنان علیه السلام نقل کرده است . 3 ـ حجر (15) : 72 . 4 ـ تفسیر الفرات : 228 ، حدیث 306 ( توضیح آیه 72 سوره حجر ) ؛ بحار الأنوار : 42/44 ، باب 116 ، حدیث 17 . 5 ـ تفسیر العیاشى : 1/167 ، حدیث 27 ؛ بحار الأنوار : 27/95 ، باب 4 ، حدیث 57 . 6 ـ فقه الرضا علیه السلام : 338 ، باب 89 ؛ بحار الأنوار : 75/346 ، باب 26 ، حدیث 4 . 7 ـ شورى ( 42 ) : 23 . 8 ـ ینابیع المودة : 1/398 ، باب 44 . 9 ـ پیشواى شهیدان . 10ـ الکافى : 8/268 ، حدیث نوح علیه السلام یوم القیامة ، حدیث 396 ؛ بحار الأنوار 14/274 ، باب 20 ، حدیث 7 .

 

 



شاخه گلهای محبت شما( )